We czwartek 13 kwietnia 2017 o godz. 1630 w Sektorze 3 przy ul. Legnickiej 65 odbędzie się 31 spotkanie Koła studyjnego świadomego zdrowia.

Temat części pierwszej: “Duchowe podstawy chorób”.

To przeglądowy wykład pokazujący wiele aspektów naszego dobrostanu i jego zakłóceń. Medycyna Germańska jest tu wskazywana jako jedna z istotnych składowych złożonego systemu homeostazy życia człowieka. Wiedza psychosomatyczna pokazuje wzór zależności, które skutkują powstawaniem choroby. Jest ona potwierdzona i rozszerzona, od poziomu psychiki ku obszarom duchowym. Dzięki temu daje szerszy obraz życia człowieka, choroby i możliwości zdrowienia. Wykład jest oparty na duchowych naukach tradycyjnej medycyny chińskiej i duchowych naukach wedyjskich.

Andrzej Kluza, praktyk ezoteryki, radiestezji, badacz, analityk. Z wykształcenia  inżynier, informatyk, doktor ekonomii. Przez lata zajmował się obserwacją duchowych aspektów życia ludzi i duchowymi przyczynami ich kłopotów. Rozwinął systematyczny opis tych sytuacji duchowych, dokładnie zgodny z naukowymi badaniami psychologicznymi. Przez lata konstruował ową strukturę na podstawie badań i analiz poszczególnych przypadków osób będących w kłopotach życiowych i w dysfunkcyjnych związkach. Dzięki temu prezentowane opisy dokładnie przystają do doświadczeń życiowych, jak i do badań z dziedziny psychologii i psychiatrii. Można powiedzieć, że są ich duchowym rozszerzeniem.

Wykład połączony będzie z prezentacją w PowerPoincie.

Temat części drugiej: Procesy biochemiczne zachodzące w mózgu i w jego częściach składowych. Ich znaczenie i rola w funkcjonowaniu całego organizmu w świetle nauk przyrodniczych cd.

Wykład połączony z prezentacją przedstawi Iwona Trąbińska.

• Wzgórze: niewielkie skupisko komórek nerwowych leżące głęboko pod półkulami mózgowymi. Wzgórze odbiera i selekcjonuje prawie wszystkie wrażenia czuciowe (poza węchowymi) naszego organizmu.
  • Podwzgórze: mały, ale bardzo ważny narząd leżący poniżej wzgórza. Kontroluje m.in. temperaturę ciała oraz uczucie głodu i sytości. Wysyła też polecenia (także do przysadki mózgowej), dzięki którym organizm może zachować równowagę hormonalną, odpowiednią kwasowość krwi, czyli pH, stężenie cukru we krwi czy właściwy rytm serca.
  • Móżdżek: ma dwie pofałdowane półkule. Odpowiada za równowagę ciała oraz precyzję i koordynację naszych ruchów.
  • Przysadka mózgowa: gruczoł wydzielania wewnętrznego. Produkując hormony, wpływa na działanie pozostałych gruczołów dokrewnych i dba o zachowanie równowagi hormonalnej organizmu.
  • Pień mózgu: jest odpowiednikiem automatycznego pilota. Kontroluje podstawowe procesy niezbędne do życia – oddychanie, akcję serca i ciśnienie krwi. Najniższą jego część stanowi rdzeń przedłużony przechodzący w rdzeń kręgowy.

Zapraszam