09 kwietnia o godz. 16.30 w Sektorze 3 przy ul. Legnickiej 65 odbędzie się na piętrze w dużej sali warsztatowej kolejne spotkanie koła sympatyków 5 Praw Natury.
Na spotkaniu w pierwszej części:
omówione zostaną konstelacje pnia mózgu według medycyny germańskiej dr Hamera (materiały wprowadzające do tej części spotkania znajdują się na stronie 5 Praw Natury pod adresem: http://5prawnatury.pl/konstelacje/
Druga część:
poświęcona będzie homeopatii.

Homeopatia (z gr. όμοιος, homoios – podobny i πάθος, pathos – cierpienie) – to nauka o uzdrawianiu. Zaproponowana została po raz pierwszy w 1796 przez niemieckiego lekarza Samuela Hahnemanna. Homeopatia ma holistyczne podejście do pacjenta. Ona nie leczy tylko choroby, ale uzdrawia całego człowieka. Jest to profilaktyczny i przywracający harmonię sposób leczenia. Jej celem jest uniknięcie ponownego zachorowania oraz doprowadzenia organizmu do równowagi zarówno fizycznej jak i psychicznej.

Homeopatia zakłada całościowe podejście do pacjenta. Dwie fundamentalne zasady homeopatii to:

– leczenie podobnego podobnym w odróżnieniu od medycyny klasycznej inaczej medycyny alopatycznej (termin wprowadzony przez Samuela Hahnemanna około 1810 w celu odróżnienia opracowanej przez niego metody leczenia, którą nazwał homeopatią) i leków konwencjonalnych działających na zasadzie "przeciwne należy leczyć przeciwnym", czyli po łacinie contraria contraribus curantur, tzn. przez przeciwdziałanie objawom chorobowym.

– zastosowanie specyficznych środków w dużym rozcieńczeniu i odpowiednio „zdynamizowanych"

Według homeopatii, organizm to żywa jednostka, niepodzielna, której nie można rozłożyć na czynniki pierwsze. Chory powinien być postrzegany jako całość, zgodnie z powiedzeniem: leczymy chorego, a nie chorobę.
Środki homeopatyczne są wytwarzane z surowców pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego, w formie takiej, jaka występuje w naturze, jak również wydalin, wydzielin z narządów organicznych. Substancje te poddaje się dwóm procesom charakterystycznym dla produkcji leków homeopatycznych: rozcieńczanie i dynamizacja.
W przypadku choroby ostrej lekarz homeopata stara się ją zwalczyć, zanim przejdzie w chorobę przewlekłą. Gdy mamy do czynienia z chorobą przewlekłą celem leczenia jest znalezienie środka, który pozwoli pacjentowi wrócić do zdrowia i będzie zapobiegać nawrotom choroby.
W homeopatii wybór właściwego leczenia zależy od trzech czynników:
1. Prawa podobieństw
2. Indywidualności objawów
3. Dokładnego wywiadu, dotyczącego stanu zdrowia pacjenta.
Przestrzeganie tych reguł pozwala dobrać właściwy środek i uzyskać pożądany efekt leczenia.

Być może w czwartkowym spotkaniu weźmie udział jeden z uczestników tych spotkań, który posiada ogromną wiedzę i doświadczenie w służeniu i pomocy ludziom cierpiącym, zarazem autor publikacji „Medycyna naturalna, wiara i nauka, sposoby rozumienia celu ludzkiego cierpienia”.