We czwartek 22 czerwca 2017 o godz. 1630 w Sektorze 3 przy ul. Legnickiej 65 odbędzie się 34 spotkanie Koła studyjnego świadomego zdrowia.

Temat części pierwszej: “Nie wierzę w życie pozaziołowe

To tradycja ludowa, przekazywana z pokolenia na pokolenie, na bieżąco badana, doświadczana i sprawdzana jej efektywność w aspekcie działania uzdrawiającego w sytuacjach zaburzeń psychosomatycznych i nie tylko żywych organizmów, w codziennym życiu.

Wykład poprowadzi Lena Cholewińska, a poświęcony będzie ziołom, roślinom zielnym i ziołolecznictwu.

W telegraficznym skrócie przedstawię  wybrane zioła, które omówię w oparciu o wiedzę moich pramatek, jak i  własne doświadczenia.

1. Czy należy bać się ziół? Medialna nagonka na niewinną zieleń.
    2. Mniszek lekarski – sałatka z liści, miodek kwiatowy i korzeń pełen mocy. Początek mego nawrócenia.
    3. Bluszczyk kurdybanek – w Biskupinie znaleziono ślady stosowania – wojska rzymskie piły napar z b.k. a nie wino.
    4. Żywokost lekarski – jak nagle stał się trucizną.
    5. Podagrycznik – cudowny lek i jedzenie.
    6. Glistnik, jaskółcze ziele – każda franca, czysta wątroba i piękna skóra.
    7. Wrotycz pospolity – dlaczego big farma boi się popularnego chwasta?
    8. Dziurawiec – babcina herbatka na wszystko.
    9. Lipa – kwiat lipy, liście lipy popularny napój prostego ludu.
    10. Liście drzew zamiast Sagi i Liptona.
    11. Dlaczego warto znać dzikie rośliny jadalne.
    12. Babci Władzi sposoby na oparzenia, skaleczenia, obierające się rany, kaszel, bolący brzuszek, kobiece sprawy.

„Oby nam się stara wiedza odtworzyła i na nowo zaczęła być używana.”

Temat części drugiej: „Wyjaśnienie zaburzeń i chorób psychicznych w oparciu o 5 Praw Natury” część druga.

W trakcie swoich badań dr Hamer odkrył, że większość zaburzeń psychicznych jest również związana z konkretnymi konfliktami, a dokładniej mówiąc, z układem kilku konfliktów, czyli tzw. konstelacjami schizofrenicznym.  Tak więc z pozoru dziwne i irracjonalne zachowania ludzi, nazywane przez współczesną medycynę „chorobami psychicznymi”, mają również swój biologiczny sens. Wykład połączony z prezentacją przedstawi Iwona Trąbińska.