Laboratorium filozoficzne

XXX Laboratorium filozoficzne odbędzie się 26.05.2017, tj. w piątek o godz. 1800, w siedzibie fundacji na terenie Wrocławskiej Drukarni Naukowej przy ul. Lelewela 4 na IV piętrze.

Tym spotkaniem zostanie zamknięty cykl 30 spotkań w ramach Laboratorium filozoficznego.  Będzie miało ono nietypowy przebieg, choć podstawowe elementy dyskusji filozoficznej nie zostaną pominięte. Na wstępie będę chciał pokazać dwa, nowe jeszcze niepublikowane filmy produkcji fundacji, ponadto nawiązać do początków Lf i intencji powołania Fundacji U Źródeł, a także przedstawić motywy zamknięcia tego programu.

Laboratorium filozoficzne nie jest anachronizmem. Rozważania, wnikliwe badanie rzeczywistości ma miejsce w każdej przestrzeni życia, dlatego nadszedł czas, by je przenieść w konkretną rzeczywistość.

Liczba trzydzieści ma charakter przypadkowy, mogłaby to być każda inna. Określa ją fakt ilości spotkań, które już miały miejsce. Nie chcąc uprzedzać faktów, na głębsze refleksje przyjdzie czas później.

W programie Fundacji U Źródeł są projekty, które były tylko dotykane, czyli sondowane, na ile jest na nie zapotrzebowanie duchowe i takie, które jeszcze nie ujrzały światła dziennego.

Zapraszam do udziału w spotkaniu.

Pierwszy komentarz do “Laboratorium filozoficzne